29 Ekim 2015 Perşembe

Uçbirim

Uçbirim












Uçbirim ya da orijinal adıyla GNOME Terminal, GNOME masaüstü ortamının komut satırı aracıdır.
Bir pencere yöneticisi üzerinden komut satırına bağlanan GNOME Terminal gibi yazılımlar genel olarak "uçbirim" olarak ifade edilmektedir. Bu yazılımlar aynı zamanda "konsol, kabuk, terminal" gibi terimlerle de anılırlar.
Uçbirim'i açmak için klavyeden Ctrl+Alt+T kısayolunu kullanabilirsiniz ya da seçke menüsünde arama kutucuğunda "uçbirim" sözcüğünü aratarak ulaşabilirsiniz.

Yetkili kullanıcı olarak çalışma

Bilgisayarınızda yönetici haklarına sahip bir kullanıcı olsanız bile komut satırı ekranında çalışırken bazen ayrıca yetki almanız gerekebilir. Ubuntu'da komut satırında çalışırken yetki alabilmek için; girilecek herhangi bir komutun başına sudo yazılır. Örneğin paket veritabanını güncellemek için kullanılan şu komutta olduğu gibi:
sudo apt-get update
Sudo ile başlayan herhangi bir komutu girdiğinizde karşınıza kullanıcı parolanızı soran bir ileti çıkar. Siz bu iletiye karşılık kullanıcı parolanızı yazarken, sanki klavyeniz çalışmıyormuş gibi ekranda hiç bir değişiklik olmayacaktır, bu bir güvenlik önlemidir. Siz parolanızı yazıp Enter tuşu ile devam etmelisiniz. (Tabi eğer klavyenizin nümerik tuş takımını kullanıyorsanız Num Lock'un açık olması gerektiğine dikkat ediniz.)

Boşluk karakterli dosya adreslerinin girilmesi

Herhangi bir komut içinde, adında boşluk karakteri bulunan bir dosya adresini girmeniz gerekirse boşluk karakterinin bulunduğu yere ters eğik çizgi ve bir boşluk (yani \ ) yerleştirmelisiniz. Aksi taktirde dosya yolu bulunamayacağından komut çalışmayacaktır.
Örneğin "Adsız Klasör" isimli bir dizinin adını komut içinde Adsız\ Klasör şeklinde kullanmanız gereklidir. Örneğimizi bir komut içinde kullanalım:
sudo mv /home/ahmet/Belgeler/Adsız\ Klasör/Notlar.odt /home/ahmet/Masaüstü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder